Friday, May 10, 2013

booky friday - Visul lui Joy

buna dimi :*

m-am reintors: sper ca ati avut o super vacanta si ca ati citit mult, mult de tot :D
azi vreau sa va povestesc despre o carte minunata minunata minunata minunata minunata.....minunata! Visul lui Joy de Lisa See.  Este continuarea romanului "Fetele din Shanghai", a carei recenzie o puteti citi aici. 

Pe scurt: Joy, afland ca a fost mintita toata viata cu privire la familia ei, fuge de acasa si se duce in China, dorind sa-si intalneasca tatal adevarat si crezand mesajele propagandiste care promiteau reconstructia Chinei. Odata ajunsa in Shanghai, da de tatal ei, un artist boem, fortat insa sa plece in exil, la tara. Cum nu avea ce altceva sa faca, este nevoit sa o ia pe Joy cu el, unde ajuta la aceasta "reconstructie" generala a satului, comunei si, in definitiv, a tarii. Acolo Joy se indragosteste de un barbat care ii va deveni sot, dar cam pana aici dureaza idila. China comunista, care vrea sa depaseasca marile puteri ale lumii in toate privintele, isi exploateaza muncitorii, ii face sa munceasca zi si noapte la lucruri inutile, ii forteaza sa renunte la individualitate si promoveaza colectivismul. Nici personal n-o duce mai bine, caci familia sotului, extrem de saraca, nu o poate intelege nicidecum pe Joy cea cu apucaturi de american, o tradatoare altfel spus, facandu-i viata grea. Pe un plan paralel, o avem pe mama lui Joy, Pearl, eroina primului roman, care a venit la randul ei in China sa-si ia fata inapoi. Traieste in fosta ei casa si experimenteaza in cel mai palpabil si dureros mod posibil schimbarile prin care Shanghaiul trece. In ce circumstante da de Joy si cum decurge viata lor in aceasta societate cumplita va las sa aflati singuri :)

Cred ca am mai scris deja in 2-3 locuri ce mi-a placut la cartea asta: daca in Fetele din Shanghai accentul cade pe personaje in sine, pe dezvoltarea lor, acum mi se pare ca ele sunt cu adevarat plasate in context. Mai puternic descris decat orice emotie este traiul incredibil de greu al chinezilor: foamete, munca pana la epuizare, tradare si acuze, totul in beneficiul marelui Mao. Si in mijlocul  Ca si in prima carte, scenele care se vor a fi puternice sunt sfasietoare. Imi place la nebunie cum scrie Lisa See: are un stil care te atrage iremediabil si care te face sa regreti ca urmeaza sa termini cartea. De-abia astept sa mai citesc ceva de ea. Daca nu ati reusit pana acum sa puneti mana pe o carte de-a ei, fugiti repede la librarie si cumparti-va. Sunt niste carti care nu trebuie ocolite!

Recenzia face parte din campania “Citeşte şi căştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii”, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL”


No comments:

Post a Comment

Read more: http://genuinecontent.blogspot.com/2013/02/JQuery-for-facebook-like-box-pop-up-widget-for-blogger.html#ixzz2Po9BCPk9